Sok ember számára a zene létszükséglet, szinte már a levegőhöz hasonlatos alapigény. Hatása sokféle lehet, a legtöbbeknek nyugtató, relaxáló. Furcsa módon a papagájok nagyon muzikális háziállatok. Ennek a rajongásnak az oka talán a papagájok kommunikációs hangjai és a zenei dallamok közötti hasonlóság lehet. Ezt a tulajdonságot minden papagájtulajdonos fel fogja fedezni idővel, és az összes madár számára meg is lehet találni az ízlésének leginkább megfelelő zenét, csak figyelni kell a reakcióikat.

Egy nemrégiben készült tanulmányban két papagáj hozzáférést kapott egy érintőképernyős, szelektálható jukebox-hoz, melyet az Amazon forgalmaz. A cél az volt, hogy felfedezzék, hogy egy madárnak van-e ízlésbeli preferenciája, visszatér-e bizonyos dalokhoz, ha lehetőséget kap választani. Ehhez a tanulmányhoz a két papagáj érintőképernyőt használt az általuk preferált dalok kiválasztásához. Az eredmény: a papagájok 1400 alkalommal választották ki a kedvenc daluk a képernyőről egyetlen hónap alatt.

Néhány tulajdonos az Echo-t (és az olcsóbb Echo Dot-ot), újabb, amazonos közös nevükön az Alexa-t választották eszközként, mert ez számos információt, staisztikát képes adni és különféle engedélyek beállítását is lehetővé teszi. Mások Google-eszközöket használnak zeneforrásként, de az Apple és a Microsoft is egyaránt rendelkezik többféle megoldással és ezek a közeljövőben még egész biztos fejlődni is fognak. Technikai megoldásokra tehát bőven van választék. Az Alexa talán legnagyobb előnye a papagájok szempontjából a korlátlan visszajátszási képesség.

Természetesen nem kell feltétlenül a legmodernebb csúcstechnológia ahhoz, hogy a papagájok élvezhessék a zenét. Egy gyengébb, öregebb mobiltelefon tökéletesen funkcionálhat rádióként, mivel vinni nem kell sehova, az sem probléma, ha az évek során tönkrement az akkumulátora, mert állandóan lehet tölteni, valahol a papagájketrec környékén, hallótávolságon belül. Egy kis megfigyeléssel könnyen ki lehet ismerni a papagájok zene ízlésvilágát, először az alapstílust (vannak közöttük rockrajongók és sokan szeretik a klasszikus zenét is), később lehet szűkíteni a kört és manuálisan megtalálni a kedvenceiket, amiket aztán mp3 formátumban is fel lehet tenni a már említett telefonra. A zene rengeteg jókedv forrása lesz, és a papagájok sokszor táncra is perdülnek a maguk tollas módján.